Ηλεκτρονική Mάθηση και Ηλεκτρονικό εμπόριο

Reading time (minutes)

Ηλεκτρονική Mάθηση
Imagine Your Future. Plan Your Business. Make It Real.x

Η ηλεκτρονική μάθηση είναι ένας τρόπος εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, και επιτυγχάνεται μέσω ενός laptop, tablet ή κινητής συσκευής, που φυσικά έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι online συνδέσεις και τα online μαθήματα μπορεί να έγιναν ευρέως γνωστά την τελευταία περίοδο λόγω της πανδημίας, αλλά έφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια περίπου. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας είχε πιθανότατα πρώτο υιοθετήσει την πρακτική της διαδικτυακής μάθησης, την οποία και πρόσφερε στους φοιτητές του πρωτοπορώντας.

Αρχικά υπάρχουν δύο μορφές διαδικτυακής μάθησης. Η πρώτη είναι η σύγχρονη εκπαίδευση, που συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο με την παρουσία και επικοινωνία των εκπαιδευτών και των μαθητών μέσω κάμερας και οποιασδήποτε εφαρμογής, που επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα σύνδεσης. Η άλλη μορφή εκπαίδευσης είναι η ασύγχρονη, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη. Δεν απαιτείται η ταυτόχρονη παρουσία των εμπλεκόμενων, το μάθημα είναι βιντεοσκοπημένο και οι μαθητές συνήθως υποβάλλονται σε εργασίες, τεστ και παρουσιάσεις, για να αποδείξουν τις γνώσεις τους και τον χρόνο που αφιέρωσαν.

Στην Ελλάδα μπορεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση να μας φαινόταν κάτι πολύ μακρινό, αλλά παρουσιάστηκαν οι συνθήκες, ώστε να ευδοκιμήσει. Μπορεί να μην έχουν εξοικειωθεί απόλυτα όλοι, αλλά έχουμε κάνει σίγουρα σημαντικά βήματα προόδου. Παρουσιάζεται λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης και την επίκαιρη άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, του οποίου τα πλεονεκτήματα θα επισημάνουμε και θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής μάθησης και η χρήση τους σε κάθε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου

  1. Ευελιξία και Άνεση

Κατά τη διαδικτυακή μάθηση δεν υπάρχει η ανάγκη φυσικής παρουσίας άρα και μετακίνησης, καθώς ο εκπαιδευόμενος μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα από το σπίτι του, το γραφείο του ή όποιο άλλο μέρος επιθυμεί έχοντας πάντα πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επομένως η απόσταση παύει να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά για άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή για άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, καθώς δεν χρειάζεται να μεταβούν σε κάποιον χώρο, για να λάβουν γνώση.

Στην περίπτωση δε που τα μαθήματα είναι βιντεοσκοπημένα, η επιλογή της ώρας και του τόπου παρακολούθησής τους βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκπαιδευόμενου. Έτσι μπορεί να οργανώσει αυτόνομα το πρόγραμμά του και τον χρόνο του.

  • Μικρότερο Κόστος

Χωρίς καμία αμφιβολία το κόστος για την διεξαγωγή των online μαθημάτων είναι μικρότερο για τους διοργανωτές άρα και για τους εκπαιδευόμενους. Η διαδικτυακή παρουσία όλων σημαίνει εξοικονόμηση πόρων, διότι δεν επιβάλλει επιπλέον δίδακτρα και δεν υπάρχει η ανάγκη μετακίνησης με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Επίσης  δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα για την αγορά βιβλίων και σημειώσεων, καθώς το υλικό βρίσκεται στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

  • Μικρότερη Επιβάρυνση του Περιβάλλοντος

Τα προαναφερθέντα έχουν θετική επίδραση και στο περιβάλλον, γιατί η απουσία γραφικής ύλης μειώνει την κατανάλωση χαρτιού και την καταστροφή της χλωρίδας. Επιπρόσθετα, με τη διαδικτυακή μάθηση επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τη θέρμανση και το καύσιμο που θα καταναλώσουν οι εκπαιδευόμενοι, για να παρευρεθούν στην αίθουσα διδασκαλίας.

  • Μεγαλύτερη Διαδραστικότητα και Εξατομίκευση στις Ανάγκες των Εκπαιδευόμενων

Ποιος είπε πως τα online μαθήματα δεν είναι διαδραστικά; Σύμφωνα με έρευνα που έχει εκπονηθεί, τα διαδικτυακά μαθήματα ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευόμενων συγκριτικά με τον παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Q&A (Questions & Answers), όπου ο εκπαιδευόμενος μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του μπορεί να υποβάλει ανώνυμα την ερώτηση του, χωρίς να ντραπεί ή να αισθανθεί άσχημα. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής ζωντανής δημοσκόπησης, μέσω της οποίας ο καθηγητής θέτει σε πραγματικό χρόνο ερωτήσεις σχετικά με την κατανόηση του μαθήματος. Παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν μικρές ή μεγαλες ομάδες και με τον τρόπο αυτό να επιτευχθεί στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των μελών τους. Αυτοί είναι μερικοί μόνο τρόποι μέ τους οποίους πραγματοποιείται ουσιαστική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες ενός online μαθήματος.

Παράλληλα, το μάθημα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή, διότι μέσω του chat, του forum και των e-mails η μάθηση γίνεται πιο εξατομικευμένη. Με αυτόν τον τρόπο ο καθηγητής θα γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τους μαθητές και τις ανάγκες τους, παρά αν τους έβλεπε 2-3 φορές την εβδομάδα σε μια παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας. Οι μαθητές με τη σειρά τους θα μπορούν να επιλύουν τις απορίες τους και να συμπληρώνουν τα κενά τους σε πραγματικό χρόνο ή μέσω chat και emails, αν το επιθυμούν.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε πως έγιναν κατανοητά τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής μάθησης, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέγεται από καθηγητές και διδασκόμενους. Τα online μαθήματα είναι το μέλλον και αυτό έχει αρχίσει σταδιακά να γίνεται εμφανές.

Σε συνεργασία με την Digitalent συμβαδίζουμε με την εποχή και τις νέες προκλήσεις και είμαστε έτοιμοι να σας εκπαιδεύσουμε διαδικτυακά στο Digital Marketing μέσω ολοκληρωμένων σεμιναρίων, που διεξάγονται από έμπειρους και ειδικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.

You May Also Like…

10+1 tips για την Βελτιστοποίηση του Checkout

10+1 tips για την Βελτιστοποίηση του Checkout

Στις μέρες μας είναι πολλοί αυτοί που αποφασίζουν να επενδύσουν στην ίδρυση μιας επιχείρησης εμπορίου και να ακολουθήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα. Ωστόσο, είναι υψίστης σημασίας πλέον κάθε φυσικό κατάστημα να έχει και ηλεκτρονική παρουσία στο διαδίκτυο, υπό την...

Google E-A-T. Τι είναι και πως να το αξιοποιήσετε

Google E-A-T. Τι είναι και πως να το αξιοποιήσετε

Σύμφωνα με οδηγίες αξιολόγησης ποιότητας της μηχανής αναζήτησης Google, το E-A-T και το YMYL προήλθαν από ένα πολύ σημαντικό έγγραφο της Google γνωστό ως "the Google Search Quality Evaluator Guidelines" Οι 3 παράγοντες αξιολόγησης Google Ε-Α-Τ είναι: Expertise Το να...

E-commerce Diagram Structure

E-commerce Diagram Structure

Στρατηγικό πλάνο για την λειτουργία ενός e-shop Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν μία επαγγελματική στροφή, και αποφασίζουν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου από το μηδέν. Επίσης ένας επιχειρηματίας, που έχει φυσικό...